Stoppafusket.nu – Detta är nyheter.

Ungersk sjuksköterska dömd för inlägg på Facebook

blurred figures of doctors and nurses in a hospital corridor

Den ungerska sjuksköterskan Nora skulle hyras ut i Sverige av bemanningsföretaget Orange. Istället stämde Orange henne för att hon skadat företaget med sina kommentarer på Facebook. Orange ville statuera exempel så att inte fler anställda uttryckte sina åsikter fritt på internet.

Jag möter Nora på ett hotell i Budapest. Hon är inte alls den galna stalker som Orange målat upp i sin stämningsansökan till tingsrätten i Budapest. Nora är istället en lågmäld, mjuk, varm och parant dam i medelåldern. Och så har hon då ordning på sina papper ut i minsta detalj. Precis som det anstår en effektiv sjuksköterska som jobbat flera år inom sjukvården i Ungern, varav de sista två i ledande befattning. När hon såg Oranges annonser om jobb i Sverige blev hon mycket lockad. För henne skulle det göra gott att få komma bort och göra något nytt. Hennes älskade man och själsfrände hade dött mycket hastigt och traumatiskt några år tidigare. Lämnat henne i ofattbar sorg och med skuld på lägenheten som var svår för henne att betala med bara en lön.
Sorgen är fortfarande närvarande hos Nora. Den finns inom henne och när hon pratar om sin man kommer den fram och syns i hennes ögon. Ögonen blir glansiga av tårar.
− Jag var väldigt misstänksam när jag gick till Oranges rekryteringskontor i Budapest. Det finns ju bemanningsföretag som lurat människor. Jag sa att jag haft nog med svårigheter i livet och kvinnan på kontoret sa att jag inte behövde vara orolig. Hon gav ett mycket seriöst intryck.

Avtalet
18 april 2013 skrev Nora under ett avtal med det litauiska UAB Orange Group Baltic. För det är där alla de östeuropeiska sjuksköterskorna, som företaget hyrde ut, blev anställda. Hon fick ett bankkonto i den ”Danske Bank” i Litauen och ett litauiskt kontokort. Nu måste Nora sluta sitt chefsjobb, skaffa boende i Budapest för att börja studera svenska för Scandinavian Language School – en skola som ingår i Orange-koncernen. Egentligen är det inte en skola utan ett par administratörer som köper in undervisning från någon annan lämplig skola. Nora började studera svenska i rasande fart och klarade kursen med bravur i början på hösten. Men då fanns det inte jobb för henne och flera av hennes kurskamrater. I väntan på att hyras ut i Sverige fick de helt enkelt fortsätta att studera. Samtidigt ströp Orange den lilla “studielönen” på 2000 kronor i månaden hon fått tidigare. Hon skulle nu leva på noll och intet tills Orange hittade ett jobb. Nora blev desperat och hörde av sig många gånger till Orange. Resultatet blev att Orange sa upp henne i november 2013. Av de 50 sjuksköterskor som Orange hade rekryterat i Ungern var det bara 5 som fick jobb i Sverige och bara tre som fick tillsvidare anställning.

 

Bildtext: Nora talar fritt med Stoppafusket. Men hon vill inte visa sitt ansikte. Det räcker med bataljer med Orange.

 

Annonserar efter fler
Men när då Orange gick ut med annonser på Facebook att man sökte nya sjuksköterskor som ville jobba i Sverige och Norge gick Nora i taket. Hon kunde svenska och hon hade svensk sjuksköterskelegitimation.
− Jag blev väldigt arg, konstaterar Nora och de ljusblå ögonen mörknar.
− Jag skrev flera kommentarer under de annonserna.
Och det är hennes kommentarer som Orange inte tolererade. I tingsrättsdomen radas kommentarerna upp. Här är en del av dem (översatt från ungerska till svenska):
”Jag kan inte rekommendera det här företaget. De luras och för er bakom ljuset. Den här reklamkampanjen som Orange kör nu är helt otrolig och äcklig.”
”Undvik deras kontor. Gå inte i närheten av dem. De har brutit kontrakt och de har skadat oss ekonomiskt. Hur många människor orkar de trycka ner i fattigdom?”
”Omoraliskt företag!!! De har ruinerat mig ekonomiskt, moraliskt, psykiskt…””… hur kan ni sova på nätterna? Kan ni titta er i spegeln utan att få dåligt samvete? Hur orkar ni titta människor i ögonen? Hur kunde ni lura så många människor”.
I tingsrätten dömdes Nora för att ha skadat Oranges rykte. Hon fick betala sammanlagt drygt 25 000 kronor (15 600 i skadestånd till Orange, 6 300 kronor i skadestånd till personalen på Orange i Budapest, rättegångskostnader på 1560 kronor, 1500 i advokatkostnader och 375 kronor kostnader till staten). För oss här i Sverige kan det tyckas vara lite pengar. Men i Ungern är det en hel del. Speciellt för en ungersk ensamstående kvinna som drogs med skulder.

Statuera exempel
Nora överklagade domen. Och den här gången anlitade hon en advokat, även om hon inte hade pengar till det. Men det gjorde att hon vann. I domslutet från hovrätten står det tydligt och klart att Orange ville statuera ett exempel. Deras anställda ska inte ha rätt att uttrycka sig fritt på internet. Så här står det (översatt från ungerska till svenska): Orange ” insisterar inte på att begära den summan på grund av att företaget behöver reparera sig ekonomiskt utan att uppnå sanktioner och preventiv effekt när det gäller ett annat fall i Székesfehérvár där, enligt deras erfarenhet, flera skötare och sjuksköterskor har använt sin frihet att uttrycka sig på internet.” Orange vill ”göra slut på sådana och liknande fall” .

Nytt jobb
Nora betalar fortfarande priset för att hon lämnade sitt jobb för Orange. Hon hamnade i en ännu värre ekonomisk situation. Hon fick ett nytt jobb, men det var inte lika bra betalt. Och skulderna fanns kvar. Trots att Nora bor i Ungern har UAB Orange Group Baltic betalat sociala avgifter (arbetsgivaravgifter) för henne i Litauen. Det står i en lönesammanfattning som hon fått från företaget. Detta borde vara omöjligt då hon inte är folkbokförd där. Inte heller har hon något litauiskt socialförsäkringsnummer.
− Jag vet inte om de betalat i Litauen eller inte. Däremot vet jag att de inte betalat det här i Ungern. Därför är jag tvungen att jobba längre innan jag kan gå i pension, säger hon.

Inga svar
Vd:n för UAB Orange Group Baltic heter Dalius Dabasinskas. Vi har skickat frågor till honom som han valt att inte besvara. Frågorna är (översatt från engelska):
1. Det är fullt möjligt att ta bort kommentarer från Facebook som man inte tycker om. Varför gjorde inte Orange det? Varför valde företaget att gå till domstol istället?
2. I domstolspapperna har Orange skrivit att företaget vill stoppa anställda att skriva fritt på internet. Har du några kommentarer till varför Orange vill tysta sina anställda och förneka dem den demokratiska rätten att fritt uttrycka sin åsikt?

Vi har skrivit många artiklar om Orange-koncernen. Bland annat har vi avslöjat de extremt låga lönerna och att ingen skatt och sociala avgifter är betalda här i Sverige. De artiklarna hittar du i vårt Orange-bibliotek där vi samlat alla artiklar. Klicka här för att komma till biblioteket. 

Nora är ett påhittat namn.

Anna-Lena Norberg

 

 

 

Exit mobile version