– NCC:s råa kapitalistiska verksamhet, där enbart maxprofit gäller, gör att bolaget inte skyggar för att använda tveksamma firmor som Rimec, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på Byggnads.
Byggnads har gått några ronder mot företagsgruppen Atlanco/Rimec. En rond i AD, Arbetsdomstolen, för tre år sedan vann fackförbundet. I en annan rond var Byggnads tvungen att förlika.
– Vi förhandlade med det irländska Rimec och krävde skadestånd för avtalsbrott. Men när vi väl kom till AD var det ett annat Rimec-företag arbetarna var anställda hos. Vi stämde alltså fel företag och hade förlorat på grund av det. De lurade byxorna av oss helt enkelt.
Byggnads hade slutit avtal med det irländska moderbolaget Atlanco Rimec Group att kollektivavtalet skulle gälla alla deras dotterbolag.
– Men Rimecs (irländska Rimecs) advokat hävdade att avtalet vi slutit inte gällde. Man kunde inte teckna kollektivavtal med tredje part, sa han, och det bedömde våra jurister att AD hade köpt.
Byggnads gjorde i samband med fighten i AD en koll på hur många Atlanco/Rimec-företag det fanns och kom fram till att det fanns 87 stycken! Det innebär att Byggnads – för att vara på den säkra sidan – måste skriva kollektivavtal med samtliga!
– Problemet är dock att det hela tiden dyker upp nya Rimec-företag, säger han.
Inget veto
NCC hade i år MBL-förhandlingar med Byggnads om att återigen använda företag från Atlanco/Rimec. Denna gång på arbetet vid Filbornaverket i Helsingborg. Byggnads sa ett rungande Nej. När NCC trots detta valde att använda företagen lade Byggnads inte in något veto.
– Med erfarenheten från AD i bagaget vågade vi helt enkelt inte det, säger Torbjörn Johansson.
Glad
Skatteverket ser det irländska bolaget som arbetsgivare och kräver nu alltså tio miljoner av företaget.
– Jag är glad. Något annat kan jag inte säga. Skatteverkets beslut visar att vi hade rätt. Rimec-företagens verksamhet handlar om svartarbete. Detta visar hur viktigt det är att vi får en lag om huvudentreprenörsansvar likt den som finns i Norge, då skulle NCC tänka sig för innan de tog in sådana här tveksamma bolag,
Anna-Lena Norberg
Detta är en artikel av tre. Läs de andra artiklarna genom att klicka på länkarna.
Hissmofors – vitt eller svart?