Stoppafusket.nu – Detta är nyheter.

Lettland licensierar fuskande företag

Ökända lettiska bemanningsföretag som verkar i Sverige har licens från Lettland för sin verksamhet. Detta trots att företagen betalar i det närmaste slavlön och bryter mot lagar och avtal.

Det är Lettlands statliga arbetsförmedling som godkänner bemanningsföretagen och licensierar dem.  Därefter publiceras företagen på arbetsförmedlingens webbsida över godkända licensierade bemanningsföretag. Där står företagens namn, deras licensnummer och även i vilket eller vilka länder de har licens att verka. Det är många letter som råkat illa ut när de värvats för att jobba utomlands. Meningen med licensieringen är att letterna ska känna sig trygga när de väljer ett licensierat företag.

Inga krav
Det är enbart de bemanningsföretag som har en licens som, enligt den lettiska arbetsförmedlingen,  har rätt att jobba utomlands. Och för att få licens måste man uppfylla några kriterier. Här är några exempel: företaget får inte ha några skulder när det gäller skatt och sociala avgifter. Företaget ska inte ha gått i konkurs eller vara på väg mot konkurs.  Företaget måste ha skött sig när det gäller arbetsrätt och arbetsmiljö.
Men det finns inga krav på att företagen skall sköta sina skatter och sociala avgifter i Sverige när de bedriver sin verksamhet här! Och detta trots att EU:s grundregel är att sociala avgifter ska betalas i landet där arbetaren jobbar (från dag 1) och att arbetaren ska betala löneskatt här (från dag 183). Istället ”väljer” man att betala det i Lettland.

Hänvisade vidare
Stoppafusket ville ha svar på hur Lettland kan licensiera företag som inte följer skattelagarna och EU:s förordning om sociala avgifter. Skriftliga frågor skickades till ansvariga på den lettiska arbetsförmedlingen (avdelningen för licensiering och rättsäkerhet).
Några av bemanningsföretagen som arbetar i Sverige (och endast i Sverige) betalar inte sociala avgifter i Sverige och ingen inkomstskatt för deras arbetare här. Ska de inte göra det? De betalar istället i Lettland.
De ansvariga hänvisade vidare:
”Den mest kompetenta institutionen i Lettland när det gäller skatter är SRS. Därför är det de som ger den nödvändiga informationen.” (För att ta del av samtliga frågor och svar, klicka här)
Så summa summarum så här långt: Licensierar gör statliga arbetsförmedlingen utan att kontrollera om bemanningsföretagen sysslar med skattefusk och social dumpning.

Utsända?
De ansvariga på Lettlands statliga arbetsförmedling skriver dock att de licensierade bemanningsföretagen ska betala arbetslandets minimilön och följa arbetstidslagstiftningen med mera – och hänvisar till EU:s regler om utsänd arbetskraft.
Men med det resonemanget blandar Lettland äpplen och päron så det står härliga till. Arbetarna vid de lettiska bemanningsföretagen är inte utsända. De licensierade företagen har ingen verksamhet i Lettland och har därför ingen verksamhet att sända ut dem från. Det kanske kan tyckas vara en petitess men resonerar Lettlands myndigheter så här är det enligt dem helt korrekt att sociala avgifter betalas i Lettland – tvärtom vad EU:s förordning säger. Pengar som skulle in till svenska statskassan går till lettiska istället. (För att veta mer om vad utsändning är och vilka regler som gäller. Klicka här).

En tiondels lön
Ett annat krux är att de licensierade företagen betalar mycket lägre löner, ibland så lågt som en tiondel av den lön som ska betalas i Sverige. Det visar en kontroll som Stoppafusket gjort. Här följer några av de bemanningsföretag som är licensierade att jobba i Sverige och som har verksamhet här: (Om du vill se Lettlands hela lista över licensierade företag: Klicka här Det är de som har typ 4 som är bemanningsföretag)

Sia Hyrlett nu och Eurochance: Hyrlett drog in ungefär 10 miljoner kronor 2011 på att hyra ut arbetskraft i Sverige, samtidigt fick arbetarna 13 kronor i timlön. . Detta visar företagets årsredovisning. (Klicka här för att se hur vi räknat) Hyrlett var 2011 enbart licensierad för att bedriva verksamhet i Sverige. Dessutom bor Maris Sergenjenko, mannen som bedriver verksamheten i Stockholm. (Hyrlett blev först 2013 licensierat att bedriva verksamhet även i Lettland och Norge). Ägarna till Hyrlett har ytterligare ett företag, Eurochance, som också är licensierat. Men enligt företagets årsredovisning har det företaget inga anställda alls. I Lettland är det Eurochance som lockar arbetarna till Sverige. (Klicka här så kommer du till deras hemsida). Medan det är Hyrlett nu som lockar kunderna i Sverige med billiga priser.

Sia Connected:
Stoppafusket avslöjade i början av januari att Connected betalar den lettiska minimilönen på 15 kronor trots att de har kollektivavtal med Byggnads. Men kollektivavtalet ses som ”juridisk formalia” som inte behöver följas. Företaget har F-skatt i Sverige. Enligt årsredovisningen hade företaget 3,2 miljoner kronor i omsättning 2011 och det står uttryckligen att omsättningen enbart är från Sverige. (Läs här artikeln om Sia Connected)

Sia Barjanis: 1 miljoner kronor drog Barjanis in 2011 enligt årsredovisningen. Lönerna för arbetarna låg på ungefär 38,50  kronor i timmen. Barjanis har inte F-skatt i Sverige. Kunder som omnämns i årsredovisningen är: Limhamns turbinhus AB och Vessinge AB som företaget har fordringar på. Vd:n för Limhamnshus David Lundqvist bekräftar att de använt Barjanis i projekt, men vill inte kommentera löner eller annat.
– Vi pratar inte med varken journalister eller andra intressenter kring våra leverantörer, säger han.
(Klicka här för att se Barjanis årsredovisning och se hur Stoppafusket har räknat)

Eastworker (Sia HRteam): Ett företag som hyr ut lantbruksarbetare bland annat i Sverige. Företaget hade en omsättning på 1,6 miljoner kronor 2011. Lönen till arbetarna låg på ungefär 27 kronor. Företaget har inte F-skatt i Sverige.  Eastworker har sedan flera år tillbaka legat på Stoppafusket svarta lista.

Anna-Lena Norberg

 

 

 

 

Exit mobile version