Stoppafusket.nu – Detta är nyheter.

Styckarna och skattesmällarna

De jobbade på Scan som styckare. Inhyrda via ett irländsk bemanningsföretag. Arbetsgivaren vägrade betala inkomstskatt för sina anställda. Det fick de göra själva, i skattesmäll efter skattesmäll.

Scan har tidigare använt sig av utländska bemanningsföretag. Bland annat det irländska Cooley food. Irländarna försåg Scan med billig arbetskraft från främst Polen, men det var också irländare med bland de som hyrdes ut. Nu finns Cooley food inte kvar i Sverige längre. Livsmedelsarbetareförbundet förde en lång kamp emot användandet av de utländska bemanningsföretagen.
– Nu är det slut med det, säger Mattias Axelsson som är klubbordförande på Scan i Linköping.
– Sedan årsskiftet har vi inga bemanningsanställda alls. Däremot har vi kommit överens om att företaget kan ta in folk från bemanningsföretag vid arbetstoppar. Men då handlar det om etablerade bemanningsföretag, som Manpower. Historien om hur man blev av med låglönebemanningen berättar vi på Stoppafusket i en särskild artikel. Klicka här för att läsa den artikeln

Högt pris
Även om många av de tidigare inhyrda nu har fast jobb på Scan, samma jobb som innan, men nu med löner och villkor enligt svenskt kollektivavtal, så har de fått betala ett högt pris. När de jobbade åt Cooley food betalade arbetsgivaren inte in svensk skatt för dem. Det som händer då är att arbetarna själva åker på att betala. Jobbar man i Sverige ska man betala skatt i Sverige. Det är den regel som gäller. Cooley food hade en omfattande verksamhet i Sverige. Enligt vad Skatteverket har kommit fram till har de haft 200 anställda i Sverige, bland annat vid Scans anläggningar i Kristianstad, Skara och Linköping. 2010 skickade Cooley food fakturor för 62 miljoner kronor till Scan, för den inhyrda personalen.

Arbetsgivaravgifter
När Skatteverket utredde företagets verksamhet under 2010 och 2011 hittade man att 96 av de anställda saknade så kallade A1-intyg. Det innebär att företaget ska betala in arbetsgivaravgifter för dem. Det hade inte skett, så skatteverket krävde in 3,4 miljoner i efterskott. Företaget betalade så småningom sina skulder till svenska staten för arbetsgivaravgifterna. Men inkomstskatterna för arbetarna kom inte in som de skulle.

Lån
I beslut efter beslut under 2014 har Skatteverket skönstaxerat de tidigare anställda arbetarna vid Cooley food. Det är hela årsinkomster som de har fått skatta för i efterhand. De har tjänat omkring 200 000 kronor under ett år, en del lite mer, andra lite mindre än så.
– Jag har tvingats ta lån för att kunna betala skatten, säger en av de drabbade som vill vara anonym.
De före detta anställda vid Cooley food som nu har fått skattesmällar är från Polen, eller Irland. En del av dem har flyttat tillbaka till sina hemländer, andra har stannat kvar i Sverige.
– Jag är anställd av Scan nu, säger den före detta Cooley food-anställde .
– Det är mycket bättre att vara anställd direkt av Scan. Bara en sådan sak som att man får sjuklön när man skadar sig, det fick jag inte innan.
Vad tycker du om att få betala skatt i efterhand så här då?
– Cooley food skulle ha betalat den förstås. Vi trodde ju allihop som jobbade åt dem att skatter och sådant betalades in som det skulle.

För att läsa hur Livsmedelsarbetareförbundet lyckades få bort bemanningsföretagen från Scan klickar du här.

Läs gärna också Thomas Lundhs blogg “Konsten att utrota gästarbetarsystemet”.

Thomas Lundh

Exit mobile version