Många svenska företagare har fått reklam från ”Henrik”, via e-post. Han och hans fru hyr ut billig arbetskraft från Polen och Baltikum – från sitt företag registrerat på Cypern.
Vi har fått tips till stoppafusket.se från flera håll om de svenska personaluthyrarna. De skickar ut reklam via e-post till svenska företag.
Så här ser det ut:
Jag blev nyfiken på hur man kan hålla dess låga priser. Ett mer normalt timpris för en hantverkare från ett svenskt företag brukar ju ligga på 400 – 500 kronor i timmen.
Jag ringde företaget och berättade att jag planerar att bygga ett tilläggshus på min tomt (vilket är sant, jag håller på att spara till det). Jag fick reda på då att 99 kronor i timmen rör städare. Snickare, som jag behöver, skulle kosta 135 kronor i timmen. Förutsatt att jag kunde ordna boende åt hantverkarna. Annars blev det dyrare.
Företag på Cypern
Henrik och hans fru äger ett företag tillsammans, som är registrerat på Cypern. Det är det företaget som är avsändare i deras reklammejl, Margquis Enterprise heter det. De sänder alltså ut gästarbetare från Polen och Baltikum från ett företag från Cypern för att jobba i Sverige. Ett företag som inte har F-skatt i Sverige. Som varken betalar skatt eller arbetsgivaravgifter (sociala avgifter) för sina arbetare här.
Även det förhållandet gjorde mig nyfiken. Hur får de ihop logistiken med ett företag på Cypern som sänder ut gästarbetare från östeuropa till Sverige? Enligt reglerna i EU får man inte sända ut arbetskraft från ett tredje land. Ska man sända ut polska arbetare till Sverige måste man ha en etablerad verksamhet i Polen först. Ska man sända ut polska städare måste man ha en polsk städfirma och ska man sända ut polska snickare måste man ha ett polskt byggföretag.
Ännu krångligare blir det av att Henrik och Karin har uppgivit att de bor på en adress i Uppsala, i det cypriotiska bolagsregistret. I bolagsregistret finner vi även deras efternamn, Arvidsson, som de inte omnämnt i ovanstående mejl.
Bor de i Sverige? Blir ju frågan då. I så fall kan de inte sända ut någon alls. Då ska alla gästarbetare de anlitar betala skatt i Sverige (se faktaruta i slutet av artikeln).
Jag ringde Henrik, presenterade mig som journalist och bad att få ställa några frågor. Han hade inte tid då sa han, men hann svara på en snabb fråga om de har verksamhet i Sverige.
– Nej, vi har ingen verksamhet i Sverige, sa han då.
Han ville inte prata länge, utan hade bråttom iväg. Jag mejlade ett knippe frågor sedan, som jag inte har fått svar på.
Obetalda arbetsgivaravgifter
Henrik Arvidsson har drivit verksamhet tidigare, i företaget Arvidsson och Sundling. Även den verksamheten bestod av personaluthyrning av arbetare från östeuropa och han har haft svårt att få intäkterna att räcka till arbetsgiftaravgifter. Hos Kronofogden finns ett krav på honom på 1,2 miljoner kronor i obetald moms och arbetsgivaravgifter.
Men det är kanske inte helt lätt för fogden att driva in de pengarna. Henrik verkar hålla sig undan. I folkbokföringsregistret står uppsatt som emigrerad, till ”okänt land”. Och på sin twitterprofil (där han använder aliaset Henrik A Samsonowitz) har han skrivit: ”Refugee who fled the criminal Sweden.”
Riskerar bli betalningsskyldig
Det kan ju vara frestande att hyra in en snickare för 135 kronor i timmen om man har en ansträngd budget i övrigt. Men att anlita företag i den här branschen man inte känner till sedan tidigare kan vara riskabelt.
Jag ringde Skatteverket och frågade vad det är man sätter på spel vid den typen av affärer.
– Företaget har ingen F-skatt, svarade handläggaren
Vad innebär det då för mig som köpare av tjänsterna?
– Du riskerar att bli skyldig att betala arbetsgivaravgifter för personalen.
Thomas Lundh
thomas@stoppafusket.se
Faktaruta
Fast driftställe
Det spelar ingen roll om man registrerar ett företag på Cypern för bor man i Sverige och verksamheten är i Sverige – så räknas det att företaget har fast driftställe i Sverige. Fast driftställe är ”skattespråk” och innebär att företaget är etablerat här och ska följa de lagar och regler som vilket svenskt företag som helst.
Det spelar inte heller någon roll om man skriver sig i ett annat land men ändå bor här i Sverige. För bor man i Sverige gäller svenska regler.