De sociala avgifterna (arbetsgivaravgifterna) är så extremt höga i Sverige. Högst i världen! Har ni hört det förut? Det är bara att konstatera att det är fejk news. Sverige ligger i paritet med väldigt många länder.
Aja – så dyrt det är med sociala avgifter. Det knäcker företagen. Vart går pengarna, egentligen?
Vi får ganska mycket skulle jag vilja säga. I Sverige betalar arbetsgivaren 31,42 % i sociala avgifter. I våra baltiska grannländer ligger de sociala avgifterna högre.I Litauen är de sociala avgifterna mellan hela 39, 98 % – 41, 60 %. Men där får den anställde betala 9 % ur sin egen ficka. Har man bara minimilön, 380 euro i månaden, så frestar det på ordentligt.
I Lettland ligger de sociala avgifterna på 34,09 % varav arbetaren betalar 10,5 %. Estland ligger lite närmare vår nivå. Där ligger de sociala avgifterna på 33 % av bruttolönen. Och där är det arbetsgivaren som betalar hela kalaset.
Det var de baltiska staterna. När vi ser ut över resten av Europa blir inte siffrorna lägre. Polen ligger skyhögt med sina sociala avgifter: 43,42 %– 46,62 %. Och där delas den summan av arbetsgivaren och den anställde. Sloveniens sociala avgifter är 48,20 %. Och där har man skyfflat över den största bördan på arbetstagaren som får betala 22,10 %. Slovakien ligger i absoluta toppen med sina 48,6 %. Men där är det arbetsgivaren som står för 35,2 % och arbetstagaren resten.
Sanningen är att de flesta länder i Europa har högre procentsiffror än Sverige. De som ligger under är Luxemburg (mellan 24.62% och 27.53%.), Bulgarien (30,8 %), Cypern (19,3 %), Finland (i vissa fall), Irland (14,75 %) och Storbritannien (mellan 25,8 % – 27,8 %). Danmark har en mycket komplicerad struktur som jag inte begriper, där sociala avgifter är låga men skatterna väldigt höga.
Jag tycker det är oerhört viktigt att man diskuterar och debatterar en sak utifrån korrekta fakta. Som det ser ut nu så var det inte Trump som började med fejk news, utan det har vi kört med under lång tid här i Sverige när det gäller sociala avgifter. Att de är extrem höga har körts ut som ett mantra så till den milda grad att det blivit en sanning. Men den sanna-sanningen är den att vi får väldigt mycket för de sociala avgifterna, jämfört med så många andra länder inom EU. Så vad är det egentligen det handlar om? Ska arbetstagarna stå för en del av kostnaden som i många andra länder?
Anna-Lena Norberg
PS: Sen har vi det här med skatterna också. Inte heller de ligger högst… men det tar vi en annan gång.
Detta är en blogg och privata åsikter framförs.