Stoppafusket.nu – Detta är nyheter.

Svenska ägare och svenska uppdrag men polska löner och polska skatter

En historia om hur Svensk Byggmarknad och svenska staten blir blåsta av ett litet polskt bolag med svenska ägare.

Vi fick ett tips från Stoppafusket. Från ett svenskt byggföretag, som blivit uppvaktat av en säljare från ett bemanningsföretag vid namn Clave Construction. Han ville sälja byggnadsarbetare från Polen som bemanning för 290-300 kronor i timmen.
Det är inget ovanligt pris för en utländsk bemanningsfirma, i och för sig. Men Clave construction intresserade oss ändå, för det företaget är medlem i Svensk Byggindustri (BI). Det gör att det är bundet till kollektivavtalet.
När man pratar med svenska bemanningsföretag så säger de att det är en omöjlighet att ha ett pris på under 300 kronor i timmen och samtidigt betala lön enligt kollektivavtalet och svenskt skatt. Den ekvationen går inte ihop. Seriösa bemanningsföretag brukar räkna med att den undre smärtgränsen ligger på 390-400 kronor i timmen.
Så hur lyckas Clave med det? Ja, vi ska försöka hitta förklaringen till det.

Stoppafusket är oberoende, grävande journalistik. Vi behöver din hjälp för att kunna driva sajten. Swisha ditt bidrag till: 1235714852

Clave Constructions hemsida, där man uppger att man är ett bemanningsföretag för europeisk byggmarknad.

Jobbar under radarn
Det är inte så lätt att hitta ett företag som Clave. Egentligen ska alla utländska företag som arbetar tillfälligt i Sverige anmäla detta. Till utstationeringsregistret. Men det görs inte alltid. Via säkra källor fick vi uppgift om att Clave, i skrivande stund, är med och jobbar på det nya hotellet på Åby Travbana i Mölndal. Men inget om det i utstationeringsregistret.
Vi hittar också ett nästan rykande färskt rättsärende. Clave stämde en kund förra året för att inte ha betalat räkningen. I rättegångsprotokollet läser vi: “parterna har avtalat om att arbetet på villafastigheten skulle utföras på löpande räkning på 275 kronor i timmen”.
Inget om det uppdraget i utstationeringsregistret heller, men där har vi svart på vitt vilket pris Clave tar mot kund.

Lön: 4 800 kronor i månaden
Men en del uppdrag Clave haft i Sverige är rapporterade. När man jobbat mot större företag på den svenska marknaden, som Peab, Serneke och Tornstaden har man anmält det till registret. Sedan registret startade 2013 har Clave anmält cirka 80 arbetare, som tillsammans gjort ungefär 28 årsarbeten i Sverige under den tiden.
Och även om inte alla uppdrag anmäls till registret så är man i högsta grad närvarande på den svenska byggmarknaden. För närvarande har 32 byggnadsarbetare svenska ID06-kort utfärdade till sig, som anställda i Clave.
En av de polska byggarbetare som jobbat åt Clave har vi pratat med. Vi kallar honom för Andrzej i artikeln, men han heter egentligen något annat.
– Jag hjälper gärna till och berättar för jag tycker inte att företag som Clave ska få hålla på som de gör i Sverige, säger Andrzej om sin förre arbetsgivare.
– Första gången jag jobbade i Sverige var med Clave, berättar Andrzej.
– Jag jobbade för dem i sex månader för 3,5 år sedan.

Hur var arbetsförhållandena?
– Jag fick ut 38 zloty i timmen (91 kronor).

Var det pengar i näven, så att säga, efter skatt och så?
– Ja, pengar till plånboken.

När man pratar om lön med en polack är det alltid netto som diskuteras. Men när vi talar vidare om de 38 zlotyna, ska det visa sig att det bara är en liten del av dem som är faktisk lön.
– Lönen var 2 000 zloty i månaden. Det är vad vi kallar “grund”, berättar Andrzej.
2 000 zloty är ungefär 4 800 kronor. Inte särskilt mycket, men ändå över polsk minimilön.
Det är dessa 2 000 zloty som polska sociala avgifter och polsk skatt beräknas på. Det motsvarar egentligen inte mer än 12 zloty i timmen (29 kronor). Att Andrzej ändå kunde plocka ut 38 zloty i timmen beror på ett skattefritt traktamente som också betalas ut.

Nya hotellet på Åby travbana, där Clave är en av underentreprenörerna.

Arbetskraftskostnad: 150 kronor i timmen
Hur bodde du när du jobbade åt Clave?
– Vi bodde fyra killar i en trerummare, som Clave betalade. Företaget hade tre stycken ungefär likadana lägenheter i Göteborg då, där det bodde arbetare. Det var ett helt okej boende.
Arbetsgivaren betalar alltså för boende, de betalar också för arbetsresor och hemresor, kanske för skyddskläder och en del annat. Men även om man tar till generöst och räknar med polska sociala avgifter och polsk skatt, resekostnader och annat är det svårt att komma upp i en total kostnad på över 150 kronor i timmen. Det gör ju att det finns lite marginal upp till de 275 som priset är mot kund.
Andrzej lyckades så småningom att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Idag bor han utanför Göteborg med sin fru och sina barn och jobbar på ett svenskt företag med avtalslöner på riktigt.

Vad tjänar du nu?
– På senaste bygget, med ackordet där; 230 kronor i timmen.

Lite skillnad?
– Ja, jättestor skillnad.

Ägarna bor i Sverige
Clave construction är egentligen bara ett marknadsföringsnamn. Det korrekta juridiska namnet är Clave sp. zo.o. Vi hittar det i det polska bolagsregistret. Men även om det är registrerat i Polen, lämnar in årsredovisningar till polska myndigheter och betalar skatt där, så är verksamheten svensk.
Andrzej berättar att han först kom i kontakt med Clave via en annons i Polen.

Har Clave verksamhet i Polen?
–  Nej, inget, de rekryterar enbart i Polen för projekt i Sverige.
– Efter sex månader fick jag sluta, för skattereglernas skull. Det är därför Clave byter ut personal hela tiden.

Menar du att man är kvar på samma projekt, men byter ut personalen när sex månader gått?
– Ja, det är så man gör.
Det finns visserligen en sexmånadersregel i den svenska skattelagstiftningen. Men det gäller för utländska arbetare som endast tillfälligt jobbar i Sverige i ett företag som gästjobbar i Sverige.
Vilka Claves ägare är hittar man i det polska bolagsregistret. Här är ett utdrag från databastjänsten, Verdict, som hämtar uppgifter från bolagsregistret:

Aldrig skattat i Sverige
Clave sp. Zo.o registrerades 2009. I utstationeringsregistret ser vi att de varit verksamma i Sverige minst sedan 2013. Ändå har det aldrig någonsin betalat en enda krona i skatt eller arbetsgivaravgift i Sverige. Det har hållit sig undan det svenska Skatteverkets granskande ögon genom att vara registrerat i Polen.
Men egentligen säger reglerna något annat. Bemanningsföretag med verksamhet i Sverige och företrädare som bor i Sverige, ska också skatta i Sverige. I Claves fall är det tydligt att det handlar om en svensk verksamhet med svenska ägare, även om bolaget är registrerat i Polen.

Tvist med facket sedan 2014
Byggnadsarbetarförbundet uppmärksammade Clave constructions redan för fyra år sedan (läs artikel i tidningen Byggnadsarbetaren om det här). Precis som Andrzej berättar i denna artikel kom Byggnads fram i sin utredning att Clave bryter mot kollektivavtalet, att lönen är så låg som 4 800 kronor i månaden och att ingen övertidsersättning eller ob-ersättning betalats ut.
Det blev en central förhandling av det, mellan Sveriges Byggindustrier och Byggnadsarbetarförbundet. Men fast förhandlingarna inleddes 2014, är de enligt uppgift inte klara än. Förhandlingarna strandade och ajournerades och väntar på en lösning.
Samtidigt har Clave fortsatt sin verksamhet i samma stil som förut. Det är inte helt lätt att se omfattningen på deras verksamhet, i och med att företaget inte alltid anmäler sin närvaro i landet, som det ska enligt lag. Bygget i Torslanda, som det talas om i Byggnadsarbetarens artikel, är till exempel inte anmält. Inte hotellbygget på Åby travbana, där de är just nu heller. Och inte villabygget förra året som de själva drev som tvisteärende i domstolen.
Men några projekt är anmälda till utstationeringsregistret i laga ordning. Det handlar om byggen där Clave levererat personal till byggfirmorna Serneke och Tornstaden. Sammanlagt har man rapporterat om 20 årsarbeten i Sverige, medan förhandlingarna om lönerna pågått.

Stoppafusket har sökt och erbjudit Clave sp. zo.o att kommentera innehållet i artikeln, men man har inte svarat.

Thomas Lundh
Reporter
thomas@stoppafusket.se

 

Exit mobile version