Målerifirman Miljönären AB i Borlänge har hyrt in polska och bulgariska egenföretagare på uppdrag i Sverige under 2016. Företaget vill hyra in dem även sommaren 2017. Men Målareförbundet vill stoppa den inhyrningen. Man anser att gästarbetarna bör betraktas som anställda, inte som egenföretagare.

150 kronor i timmen för yrkeskunniga målare. Det är vad Miljönären har betalat för de inhyrda arbetarna från Polen och Bulgarien. Förra året hade man flera inhyrda målare på det sättet. Men i år har Målareförbundet satt ner foten. Där anser man att arbetarna ska betraktas som anställda och omfattas av kollektivavtal och svensk arbetsrätt
– Företaget ordnar allt för dem. Boende, material, resor till arbetsplatsen. Men för att räknas som egenföretagare ska man arbeta självständigt, säger Lars Bergström på Målareförbundet.
– Vi ser det här upplägget som att man vill undvika svensk skatt och svenska regler.

Förmedlas genom svenskt företag

Miljönären rekryterar inte polska och bulgariska egenföretagare på egen hand. Det sker genom ett förmedlingsföretag som heter A1 staff KB. Det är ett företag som är specialiserat på att förmedla egenföretagare från länder i östeuropa till den svenska arbetsmarkanden.
Det är en liten industri i sig, detta att förmedla så kallade egenföretagare. A1 staff är en del i ett internationellt företagskonglomerat. Det är ett kommanditbolag, som ägs korsvis i sin tur av utländska kommanditbolag, som i sin tur ägs av engelska och polska aktiebolag. Det är en ganska komplicerad ägarstruktur. Den ser ut så här:

org-3

Hela strukturen är uppbyggd kring affärsidén att förmedla arbetare till Sverige och övriga västeuropa. Genom det korsvisa ägandet har det svenska A1 staff ett syskonskap med Dolphin Bulgaria och Dolphin Poland. Arbetarna är delägare i dessa bolag, som även de är kommanditbolag. Därifrån hyrs de då ut som arbetskraft. Tanken är att skatt och arbetsgivaravgifter ska betalas i hemländerna. Och att svenska arbetsrättslagar inte ska gälla.

Omsätter 20 miljoner

Så här skriver A1 staff på sin hemsida: Affärsidén är enkel, Som bemanningsföretag så förmedlar vi personer som genom EU-rätten är klassade som egna företagare och som utövar sin rätt till fri rörlighet inom EU. Dessa personer omfattas inte av MBL och LAS i Sverige då de inte är anställda.”
De företag som köper tjänsterna betalar alltså till A1 staff, som sedan skickar pengar vidare. Några egna anställda arbetare har inte  A1 staff, trots att de beskriver síg som ”bemanningsföretag”. Men man har en ganska stor omsättning ändå. Eftersom det är ett kommanditbolag är inte årsredovisningarna offentliga. Men man kan se på företagets skattekonto att det betalade fem miljoner kronor i moms i Sverige förra året. Det indikerar en omsättning på cirka 20 miljoner, om den huvudsakliga verksamheten är att förmedla arbetare.

Ingen svensk F-skatt

Stoppafusket har skrivit om Dolphin Poland tidigare, den artikeln finns här. I det fallet var ersättningen till egenföretagarna 12 euro i timmen. Då ska de alltså betala sociala avgifter själva. En stor fråga i sammanhanget är hur det blir med skatten. Även om man är egenföretagare ska man egentligen omfattas av skatteregler i det land där man huvudsakligen arbetar. Vi på Stoppafusket har undersökt saken. Ingen av de polska eller bulgariska delägarna betalar skatt i Sverige. Ingen av dem har heller F-skatt. Varken Dolphin Poland eller Dolphin Bulgaria har svensk F-skatt. Det har däremot A1 staff. Men de har ju å andra sidan ingen av de arbetare de förmedlar anställda. A1 staff har någon anställd i Sverige, man har betalat cirka 100 000 kronor i arbetsgivaravgift 2016.

Vill inte svara

A1 staff KB företräds av juristen Alexander Broch. Han vill inte bli intervjuad per telefon. Han har fått frågor skickade per mejl istället. På frågan: ”Varför inte anställa arbetarna istället”, svarar han så här: ”A1 Staff KB är specialiserad på att hjälpa egna företagare med utstationering enligt EU -rättens utstationeringsregler. Vår affärside är inte att förmedla anställda utan enbart egna företagare och det är just därför det finns så mycket okunskap och förvirringar i detta ämne. Vår egen svenska personal är anställda och anslutna till Unionen.” Det är just frågan om att vara anställd eller inte som är den stora frågan i den här affären. Facket har inte godkänt förmedlingen till Miljönären. Det kommer att bli fortsatta förhandlingar. Miljönärens företrädare i dessa frågor heter Klas Hedlund. Stoppafusket har erbjudit honom att kommentera fallet. Han har ännu inte gjort det. Men erbjudandet står kvar.

Thomas Lundh
thomas@stoppafusket.se

Stoppafusket är oberoende, grävande journalistik. Gillar du vårt arbete, swisha gärna en tia eller två till: 1235714852

10 KOMMENTARER

  1. Pinsamt av facket, vad är den svenska minimilönen ? Och att de inte har egna anställda är väl samma sak som när webbhandeln startade, då hade webbutikerna inget eget lager, utan beställde det du köpte via dom, var var facket då, detta är bara för att ni känner er hotade på era miljoner, hur var det om ni istället för att slösa de få medlemmer ni hars pengar på att försöka skydda ett idag löjligt monopol, och faktiskt fixade lite positivt för de anställde ?

    • Nu är inte Stoppafusket ett fackligt media, utan grävande oberoende journalistisk. Men jag kan berätta lite om hur lagen kring gästarbetare ser ut i Europa och i Sverige, och vad arbetstagarbegreppet innebär. Inom EU finns utstationeringsdirektivet som i Sverige då blivit utstationeringslagen (det gäller alltså arbetare inom EU som är utsända för att jobba i ett annat EU-land). I regeringens (förra allians-regeringen) förarbeten till utstationeringslagen står det tydligt och klart att det är facken som har ansvar att se till att utsända arbetare inte har lägre än den svenska minimilönenbland annat. Eftersom vi inte har en lagstadgad minimilön, så gäller i Sverige (och Norge och Danmark) den lägsta lönen i kollektivavtalet i den aktuella branschen. Så det är då svaret på varför facken måste jobba med det här och svaret på vad den svenska minimilönen är.
      Det finns något också som heter arbetstagarbegreppet. För att ses som egen företagare måste man jobba självständigt. Jobbar man när, var, hur chefen säger är man anställd. Någon F-skatt har inte arbetarna i Sverige. De är alltså inte godkända för näringsverksamhet. I det här fallet försvåras det hela på grund av att de utländska arbetarna också är delägare i ett kommanditbolag som är registrerat på Gibraltar. /Anna-Lena

  2. Problemet med det här är kanske att de utländska hantverkarna VILL ha inkomsterna i den egna firman för att skatta hemma till lägre skatt än i Sverige? Och för att kunna styra de egna avdragen på det vis dom själva vill. Jag har en egen firma och har gjort så utomlands ett antal gånger, helt lagligt kan sägas. Och till det bästa för min firma och mina inkomster.

    • Det är mycket man vill men som man inte får. Vi har skatteregler som styr och EU-regler. Jag förmodar att du jobbat med din firma utomlands UNDER 183 dagar i ett land därför har du kunnat skatta i Sverige. Men jobbar du över måste du skatta i det land du jobbar. Du har väl haft med dig ett A1-intyg som visar att du ska betala sociala avgifter i Sverige? Många företagare jobbar i Norge och i skatteavtalet mellan Norge och Sverige finns just de magiska 183 dagarna (OECD:s modellavtal). Sen ska skatten betalas i Norge.
      Det viktigaste i det här fallet är ju om arbetarna/egenföretagarna jobbar självständigt eller om de är att betrakta som anställda? Dina kunder har väl inte stått för dina arbetskläder, dina verktyg, ditt boende och ditt resande? Det är ju sånt som man fixar själv som egenföretagare och som man lägger på fakturan.
      I det här fallet finns det en extra skruv på det hela. Arbetarna är delägare i ett kommanditbolag som är registrerat på Gibraltar.
      /Anna-Lena

  3. om du har polsk firma, så betalar du 10% skatt i polen upp til 1,4 miljoner svenska kr

    så 150kr – 10 % = 135 kr skattat och klart,
    polackerna jobbar gärna 10-12 timmar 6 dagar i veckan

    så ca 32000kr vilket är minst det 5 dubbla mot vad dom tjänar för samma arbete i polen,
    varför skulle dom vilja skatta i sverige,

    Nej polacker motarbetas hela tiden i sverige, fast det enda dom vill är att arbeta,

    NU är vi med i eu och får helt enkelt acceptera att detta är ett helt lagligt upplägg

    • Det spelar ju ingen roll vad polska skatteregler säger när verksamheten bedrivs i Sverige. Bedrivs den här ska skatten betalas här. Har inget med EU att göra utan har med skatteavtalen de olika länder emellan. Så om vi då tittar på det skatteavtal som är mellan Polen och Sverige så innebär det att om en svensk person bedriver verksamhet i Polen så är det där skatten ska betala och vice versa.

    • Hej Eva-Lena!
      Du har nog missat att vi också är sponsrade av företag. En vd som gått ut öppet med detta är Jessica Löfström från ExpanderaMera. Dessutom drar vi in pengar själva, genom föreläsningar, genom utredningar, genom undervisning, genom våra läsare som skänker pengar och genom bokförsäljning. Så vi kan nog säga att vi är oberoende. /Anna-Lena

  4. Jag har tidigare jobbat på just Miljönären, det är mycket märkligt som hänt där bakom den fina hemsidan..

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här