Att angripa fuskare kan vara lönsamt för staten. Den svenska svarta ekonomin omsätter 600 miljarder kronor. Men finns det över huvud taget en politisk vilja att komma åt de pengarna?
Jag har läst de berömda 73 punkterna som svetsade ihop en ny regering i Sverige. Alltså överenskommelsen mellan C,L,S och MP. Det finns en del bra i den och en del dåligt, beroende på hur man ser på det.
Men sett ur fuskjagarperspektiv finns det inte mycket att glädja sig åt. Visserligen räknar man med att kunna öka antalet poliser med 10 000 fram till 2024. Och det är förstås bra. Men som det ser ut nu i samhället kommer de poliserna förmodligen gå åt till att hålla ordning på gatuvåldet. Frågan är om ens någon av dem kommer att få som uppdrag att jaga skattebrottslingar.
Miljarder skäl att satsa
Enligt en undersökning gjord av den österrikiske nationalekonomen Friedrich Schneider omsätter den svarta ekonomin 19 procent av BNP i Sverige (det är siffror från 2013, undersökningen hittar du här). Om det stämmer motsvarar det 900 miljarder kronor. Det är så mycket pengar att man nästan blir fartblind av att bara försöka tänka på det.
Det är inte bara det att det är mycket pengar som inte blir beskattade, det är också ett högst påtagligt systemhot. Ju större andel svart ekonomi, desto mer av gangstervälde och mindre av välfärdssystem får vi.
Att helt få bort den svarta ekonomin är förstås svårt, men det kan inte vara omöjligt att minska den. Schweiz har en andel på sju procent, tex, USA har nio procent.
Om jag vore politiker, med 600 miljarder i potten, skulle jag satsa hårt på att minska den svarta ekonomin. Det tjänar vi alla på, som gillar vit ekonomi.
Lönsamma skattmasar
Att det är lönsamt att jaga skattefuskare har jag sett många exempel på i mitt arbete som journalist på Stoppafusket. Jag kan berätta om ett av dem som jag närstuderade för inte så länge sedan.
Det handlar om ett företag som varit verksamt i Sverige i många år. Det gjorde som nästan alla gästarbetarföretag tenderar att göra; jobba i Sverige och betala skatt i hemlandet. Ibland gör de så för att de inte vet bättre, ibland är det ett sätt att komma undan upptäckt i Sverige. Det här företaget har nästan all sin verksamhet i Sverige och de har anställda som ofta arbetar i Sverige en, två, tre eller flera år i streck.
Men 2012 gjorde Skatteverket ett nedslag på företaget och kom fram till att både företaget och dess anställda är skattskyldiga i Sverige. Företaget överklagade och förlorade sedan i Kammarrätten och fick betala en dryg miljon i utebliven skatt. Detta hade det goda med sig att efter den domen rättade företaget in sig i ledet. Sedan dess hade det kommit in 25 miljoner kronor skatt. Bara från det enda företaget.
Fler kontroller behövs
Det finns tusentals utlandsregistrerade företag i Sverige (men ägarna behöver inte vara utländska, det finns gott om exempel där svenska företagare startar bolag i utlandet för att minimera kostnader). Det vanliga är att de inte betalar skatt i Sverige, även om de enligt reglarna är skattskyldiga. Det ser vi gång på gång när vi gör våra undersökande artiklar på Stoppafusket. Den bilden får vi också bekräftad när vi talar med människor i myndigheterna som har insyn. Men samhället har inte resurser för att kontrollera dem alla.
På senare tid har Polisen, Kronofogden, Arbetsmiljöverket och kommunernas miljömyndigheter börjat göra samordnade tillslag mot företag där man misstänker olika former av fusk och brottslighet. Det är effektivt och bra. Men resurserna till de aktionerna är för små. Och skulle man öronmärka ett par tusen poliser för att arbeta med den ekonomiska brottsligheten så finns det tre flaskhalsar till; för få åklagare, för få domare och för få fängelseplatser.
Var är den politiska viljan?
Svart ekonomi är ett hot mot samhällssystemet. När några drar undan pengar från beskattning ökar andelen vi andra måste betala. Någonstans finns en brytpunkt där lusten att betala skatt försvinner och vi får allt svårare att betala för vårt annars fina välfärdssystem.
När hederliga företagare tvingas konkurrera om uppdragen med rena gangsters sänks lusten att fortsätta kämpa.
Det är viktigt att samhället tar fajten mot företagskriminalitet och svart ekonomi. Men frågan är om våra politiker inser möjligheten och hotet i den svarta ekonomin. Möjligheten att öka skatteintäkter och hotet att gangsters tar över.
Jag tycker att den frågan är minst lika viktig som någon av de där berömda 73 punkterna. Fler poliser är bra, men vi behöver också fler skatteutredare, fler åklagare, fler domare och fler fängelseplatser.
Thomas Lundh
Journalist
thomas@stoppafusket.nu
Ett första steg som vore enkelt att ta är ju att kräva kollektivatal vid komunal och statlig upphandling.
Kostar inget i resursväg, offerterna skall ju gransaks i vilket fall som helst.
Sen är det ju nite hela lösningen men ett enkelt steg att ta till att börja med.