Efesierbrevet 6:10–18
”Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp. Ty vi strider inte mot kött och blod utan mot furstar och väldigheter och världshärskare här i mörkret, mot ondskans andemakter i himlarna. Tag därför på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot på den onda dagen och behålla fältet, sedan ni fullgjort allt. Stå alltså fasta, spänn på er sanningen som bälte kring era höfter och kläd er i rättfärdighetens pansar och sätt som skor på era fötter den beredskap som fridens evangelium ger. Tag dessutom trons sköld. Med den kan ni släcka den ondes alla brinnande pilar. Tag emot frälsningens hjälm och Andens svärd som är Guds ord. Gör detta under ständig åkallan och bön och bed alltid i Anden. Vaka därför och håll ut i bön för alla de heliga.”
Ska vi börja med att slå fast att Miesz Ducha är en kyrka. Inte ett skogsvårdsbolag. Miesz Ducha ligger i den pittoreska och gamla staden Kalisz i Polen och namnet är kraftfullt; Miesz Ducha betyder ”Andens Svärd”. Ett namn tagit direkt från Efesierbrevet 6:10–18. För att slåss mot ondskans makter måste man klä på sig Guds rustning, bl.a. Andens svärd – som är Guds ord. I Sverige däremot är Miesz Ducha registrerad som en utländsk juridisk person med skogsvårdsskötsel som verksamhet. Organisationsnummer: 502052-6355. F-skatt: 1 juli 1999. Registrerad som företag: 16 juli 1999. Momsstart: 27 mars år 2000. ”Bolaget” är numera passivt och slutdatumet för moms var 15 januari 2009. Ska man skratta åt eller gråta över idiotin att
Högst upp i en gammal fabrikslokal i närheten av det centrala Kalisz håller kyrkan Miecz Ducha till. Kyrkan bildades av en utbrytargrupp ur den katolska kyrkan14 januari 1998. Polen är ett mycket katolskt land och frikyrkorna har det inte lätt. Taxichauffören som kör oss från stationen till hotellet avfärdar Miecz Ducha direkt som en sekt. Det gör också de två katolska präster som tolken Andrzej och jag kommer i samspråk med under en middag.
– Det var ett par hundra ungdomar som valde att bryta med katolska kyrkan. Det är mycket tråkigt att det blev så, säger de.
Under de tio år som Miecz Ducha funnits har församlingen inte ökat alls. Man är fortfarande två hundra medlemmar.
Det verkar inte heller som om församlingen är speciellt rik – trots tio års verksamhet i svenska skogen. Den svarta heltäckningsmattan i gudstjänstlokalen är ordentligt luggsliten. Stolarna är enkla trästolar som mördar de flesta ryggar. Utsmyckningen är minst sagt spartansk, nästan helt obefintlig. Däremot verkar det som om församlingen satsat pengar på ljudanläggning och musikinstrument. I ett hörn på en liten lagerhylla finns några broschyrer. En på svenska och en på engelska. Båda är med Ulf Ekman på framsidan som undrar om någon vill bli Livets Ords företagspartner.
Man kan närmast beskriva Miecz Ducha som en karismatisk framgångsteologisk kyrka à la Livets Ord. Och kopplingar till Sverige finns det, minst sagt, gott om.
En kvinnlig församlingsmedlem berättar:
– Församlingen hade det väldigt svårt i början. Vi var nya och hade inte någon aning om hur man skötte och ledde en kyrka. Det finns ingen motsvarighet här i Polen till oss, så vår pastor sökte sig utomlands. Han hittade Livets Ord i Uppsala.
Pastor Andrew Stawikowski är blöt av svett och röd i ansiktet efter ett fyratimmarsmöte tillsammans med rektorn för Livets Ords bibelskola Anders Gerdmar. De har smörjt olja på besökarna och bett för dem – och besökarna har fallit som furor på golvet.
Vi sitter i ”fiket ” på mellersta våningen på fabrikslokalen. Fiket är en förskolas matsal och alla möbler är i storleken miniatyr. Pastor Andrew Stawikowski däremot är en stor man och har svårt att få plats på stolen. Han blir uppenbart besvärad av att det är Miecz Duchas skogsverksamhet i Sverige som kommer bli samtalsämnet. Hur mycket pengar som kyrkan fått och hur kontraktet med de anställda ser ut vill han inte svara på utan hänvisar till att ” polsk lag skyddar sådan information”. Däremot berättar han hur allt började en gång.
– När Miecz Ducha startade behövde vi pengar för att bygga en kyrka. Första gången jag var i Uppsala tog jag upp detta vid en fika tillsammans med Ulf Ekman och skogsvårdsföretagaren Jan Karlsson. Vi kom senare till en överenskommelse jag och Jan Karlsson hur samarbetet skulle fungera, berättar han.
Från 1999 fram till och med 2003 höll sammarbetet på mellan Miecz Ducha och Jan Karlsson. Sen blev det bom stopp. Jan Karlsson, som var gift, skilde sig.
– Vi fick höra att vi måste sluta samarbetet, säger pastorn utan att gå in på vem som gett Miecz Ducha denna order.
Men en ny svensk skogsvårdsföretagare stod redo att ta över Jan Karlssons plats. Christer Olsson som driver företaget Örn skog. På Livets Ords hemsida rullar företagets reklam: ”Vi sköter er skog som om den vore vår egen”.
Ett annat företags reklam rullar också på Livets Ords hemsida: Ekonomicenter i Uppsala AB – ett företag på fyra anställda som bl.a sysslar med redovisning, fakturering och revision. Det är Ekonomicenter i Uppsala som är Miecz Duchas svenska adress. (En adress som är till ett hus ägt av Krokhall Fastighets AB, ett dotterbolag till Stiftelsen Livets Ord).
– Vi hade en stor redovisningsbyrå i Sverige som skötte alla våra papper. De deklarerade för oss, år efter år. Så vi har inte gjort något fel eller olagligt, säger pastorn och går sedan vidare.
En av de äldste i Miecz Ducha är mer talförd än pastorn Andrew Stawikowski. Han heter Marek Handtke och är en kortväxt man med svarta ögon och ett varmt leende. För femton år sedan var han en aggressiv punkare tills han mötte Gud och hela hans liv förändrades. Han arbetade som skogsarbetare i Sverige under åren från 2006 till och med 2008. Eller hur skall man uttrycka det? Han var anställd hos Miecz Ducha som diakon och hyrdes ut av Miecz Ducha till Örn Skog som i sin tur arbetade på Holmens marker. Marek Handtke utövade sin ”diakoniverksamhet” i Sverige tre månader på våren och två månader på hösten. Detta var han inte ensam om. Men hur många är svårt att få ett grepp om.
– Vi var tio ungefär som arbetade hos Kris Olsson och det var fler under tiden hos Jan Karlsson. Men hur många vet jag inte, säger han.
Det är ingen som vill berätta om hur många som arbetat i Sverige – utom en mycket glad medlem som helhjärtat sjunger med i lovsångerna, klappar i händerna och försöker få igång tolken Andrzej. Mannen berättar för Andrzej, medan musiken dånar i lokalen, att han arbetat i Sverige 2002 tillsammans med 65 andra personer, att han tjänade bra och att han betalade 50 procent av inkomsterna till kyrkan.
Det här är siffror som Marek Handtke senare varken förnekar eller bekräftar. När det gäller kyrkans avgifter säger han:
– Vi kräver ingen på pengar. Allt är frivilligt. Men självklart tjänade kyrkan pengar på det här. Vi hade ett kontrakt med det svenska företaget och ett annat kontrakt med de anställda som vi skickade till Sverige.
– Det fanns en tanke om att något kunde vara fel. Men vi fick F-skatt och då utgick vi från att det var rätt, säger han.
Det skulle alltså vara rätt att skicka sammanlagt över 200* diakoner under en tio års period till Sverige – inte för att hjälpa människor i nöd och sprida Guds kärlek – utan för att plantera skog. Och de sociala avgifterna, som skulle betalts i Sverige, betalade Miecz Ducha i Polen. Och skatten… I Polen är den normalt på 19 procent. Men inte för diakoner.
– Vi betalade mellan fem till sju procent i skatt, berättar Marek Handtke.
Det är svårt att inte tycka om Marek Handtke. Han krymper i stolen ju mer han talar högt om kyrkans skogsarbete i Sverige. Det är som att han hör hur argumenten och händelserna skorrar mot det sunda förnuftet. Han ser ner i marken. Säger gång på gång att han som kristen vill vara ärlig och sann. Han är tyst länge sedan säger han:
– Skriv artikeln så att den hjälper andra människor, okej?
Det finns också en liten bokhandel på Miecz Ducha. Flera polska böcker av Ulf Ekman, förgrundsgestalten från Livets Ord, finns i bokhyllorna. Utgivare av Ulf Ekman på polska är: … Miecz Ducha. I bokhandeln finns en ung man som talar svenska hjälpligt. Han jobbade som ”barnflicka” i Uppsala för att finansiera sin utbildning på Livets Ords bibelskola. Unge Dawid Ordyniak som ansvarar för Miecz Duchas kontor inne i Kalisz har också gått ett år på samma bibelskola.
Vi lämnar tre-dagars konferensen på Miecz Ducha med Carl-Gustav Severin och Anders Gerdmar från Livets Ord och går ner till första våningen och bottenvåningen på fabriksbyggnaden. Där huserar Pingstkyrkan Kosciol Bozy w Chrystusie zbor w Kaliszu. Det är den som äger själva byggnaden. Miecz Ducha är bara hyresgäster.
– De kom för några år sedan och bad att få hyra av oss en kortare tid och vi upplät våra lokaler på högsta våningen, berättar Roman Zarnecki, en av pastorerna i Pingstkyrkan.
– Vi har haft flera diskussioner med Miecz Ducha om deras skogsverksamhen då vi varit kritiska till den. Jag vill absolut inte döma, men man kan se på frukterna att den inte varit bra. Det har inte lett till något annat än elände, många familjer har splittrats.
Roman Zarnecki anser att polacker idag har det bra och behöver inte åka utomlands för att tjäna pengar.
– Vi har fått hjälp en gång i tiden. Nu är det vår tid att hjälpa andra. Det har vi resurser till att göra, säger han.
Det som drivit Miecz Ducha är viljan att bygga sin egen kyrka. En sund längtan med en riktigt osund väg. Hur har det då gått med kyrkbygget? Mark har kyrkan köpt i utkanten. Bygglov skall man söka. Men själva byggnaden funderar man som bäst på hur man skall finansiera. Kanske blir det ett banklån. Eller så kanske man söker pengar inom EU. Men borde inte Miecz Ducha har mer pengar efter tio år i skogen? Är ryktena sanna att någon förskingrat deras pengar? Vi får inga svar, vare sig av Miecz Ducha, eller av pingstkyrkans pastor.
Roman Zarnecki säger att han inte hört något sådant. Han pratar med mig för att ge ett budskap.
– Miecz Ducha har hållit på i 10 år att försöka tjäna pengar för att bygga en egen kyrka, fortfarande är de kvar här som hyresgäster. Vi bad till Gud om att få en kyrka. Vi såg den här fabrikslokalen som var till salu. Vi hade inte mycket pengar och lade ett väldigt lågt bud. Vi fick fabriken. När Gud är med är ingenting omöjligt. Bönens makt är stor, säger han.
Miecz Duchas affärsverksamhet spred sig som en cancersvulst inom kristenheten i Polen, bland annat gav sig ytterligare en kyrka, Pingstkyrkan Hosanna i Cheztozowa, in i bemanningsbranschen för att förse svenska skogsvårdsföretagare med billig arbetskraft. Men det är en annan historia.
Anna-Lena Norberg
Siffran 200 diakoner under perioden 1999-2009 är utifrån uppskattningar från olika källor. Antal arbetstillfällen är dock många fler.
Kommentarer
Christer Olsson, Örn Skog:
Jag kände dem sedan tidigare och ungefär samtidigt som jag startade min firma slutade de hos Jan Karlsson. Det blev naturligt att ge dem jobb, men först kontrollerade jag att de hade F-skatt och var
godkända av facket. Varje år skickade Miecz Ducha lönerappportering till facket som inte hade något att anmärka. Jag hade inga tankar på att Miecz Ducha var något annat än ett företag, även om jag vet att en del av de som jobbade var kristna. Om det är som du säger är det inte alls bra.
Magnus Dahlberg, pressansvarig på Livets Ord:
Vi har inga kommentarer då Livets Ord inte varit inblandad i detta. Vad enskilda företag gör kan vi inte kommentera.
Ekonomicenter i Uppsala AB:
Inga kommentarer.
Jan Karlsson, från fd företaget Jan Karlsson Skog:
Vi har aldrig suttit tillsammans, Ulf Ekman, pastor Andrew Stawikowski och jag. Det är lögn. Samarbetet började genom att någon i Miecz Ducha ringde upp mig. Miecz Ducha ville jobba i Sverige för att bygga en kyrka, starta hjälporganisationer i andra länder och skicka hjälpsändningar.
Det var inte ovanligt på den tiden, under 90-talet, att t.ex. olika ungdomsgrupper satte plantor för att tjäna ihop pengar, så jag reagerade inte över att var en kyrka.
På den tiden var också okunskapen stor vad som gällde vid utländsk arbetskraft, var sociala avgifter skulle betalas o.s.v. Skogsarbetarna från Miecz Ducha var de första inom skogsbranschen som var utlänningar.
Samarbetet med Miecz Ducha började med goda intentioner och det var rätt från början. Men något gick fel i Polen. Enligt goda vänner från Kalisz har hälften av medlemmarna lämnat Miecz Ducha på grund av att man inte vet vart pengarna tagit vägen. Enligt dem rör det sig om miljoner.
Både jag och Christer Olsson från Örn Skog har varit i Kalisz och kyrkan Miecz Ducha många gånger, under den tiden Christer var anställd hos mig. Jag hade i medeltal, under de fyra åren, ungefär 40 personer från Miecz Ducha. Christer Olsson startade eget och tog över Miecz Ducha och vad jag känner till hade han första året 65 personer.
Miecz Ducha kunde inte rekrytera tillräckligt med personal utan var tvungen att söka sig till andra ställen i Polen. Den personalen i sin tur startade sin egen verksamhet – och på så sätt spred sig verksamheten i Polen i de kristna leden.