Det finns ingen koll inom EU om  eller var företagen betalar sina sociala avgifter. Inte heller någon koll på om summan som betalas in är korrekt.  Inte heller kontrollerar EU om företagen följer lagar och förordningar. Det tjeckiska företaget Snow-Forest är ett slående exempel.
Det tjeckiska företaget Snow-Forests ägare jobbar med sin skidskola i Tjeckien på vintrarna och på somrarna tar han med sig ett gäng skogsarbetare för att röja skog i Sverige. Så har upplägget sett ut de senaste nio åren. Pengarna han får från sin skidskola är ganska futtiga jämfört med vad han får in på skogsarbetet i Sverige. Hela 87,7 procent av intäkterna kommer från Sverige. (Se “Kalla fakta om Snow-Forest” längst ner i artikeln).

A1
EU säger sig vilja ha ordning och reda på den europeiska arbetsmarknaden. Det klubbas förordningar och utarbetas riktlinjer.  Allt för att företagen skall konkurrera på lika villkor och att arbetarna skall ha rättvisa arbetsvillkor.  När det gäller sociala avgifter gäller att en arbetare skall tillhöra det socialförsäkringssystem där han jobbar, inte där han bor. Det finns undantag till regeln. Och det är om arbetaren sänds ut för att under en kortare tid arbeta i ett annat land. Då får arbetaren, från sitt hemlands försäkringskassa, ett intyg som heter A1. Men för att få ett sådant intyg är det många krav som skall uppfyllas. Ett är att företagen måste ha sin huvudsakliga verksamhet i hemlandet. Det kravet uppfyller definitivt inte Snow-Forest men arbetarna har trots detta fått A1-intyg i år*.

Kontroll
Tänk dig att söka bostadsbidrag, uppge en felaktig inkomst, få bostadsbidrag och få detta år efter år – utan att det finns någon som kontrollerar dina uppgifter och kräver tillbaka pengarna.  I fallet Snow-Forest har skogsarbetarna under alla år, fram till i år, varit enmansföretagare utan F-skatt och utan A1-intyg!  (I Tjeckien är de sociala avgifterna för anställda ungefär lika höga som i Sverige. För att pressa ner kostnaderna anlitar man arbetare som enmansföretagare då de sociala avgifterna för enmansföretagare är mycket låg i Tjeckien.) Snow-Forest är då rimligtvis ansvarig för arbetarnas sociala avgifter och ska betala dem i Sverige. Men i Sverige finns inte mycket till koll. Det finns ingen databas över vilka utländska företag som finns här. Inte heller inom vilka branscher de verkar. Inte heller vad företagens arbetare heter. Så Snow-Forest upplägg har kunnat pågå år efter år. 

Inget svar
I sommar, väl på plats i Sverige, tvingades Snow-Forest anställa sina skogsarbetare. I samband med att Stoppafusket i sin granskning av Snow-Forest efterlyste A1-intyg… åkte en person ner till Tjeckien till den tjeckiska försäkringskassan… och ordnade A1-intyg till alla skogsarbetarna!  Stoppafusket har sökt den tjeckiska försäkringskassan som ville ha frågorna via e-post. Här är några av frågorna: På vilka grunder har ni skrivit ut A1-intyg för Snow-Forests anställda? Anser ni att ni följer EU:s förordning när ni skrivit ut A1-intyg? Men trots att frågorna, skrivna på tjeckiska, skickats ett flertal tillfällen har försäkringskassan inte svarat.  Så det är en omöjlighet att veta om Snow-Forest gett fel information eller om tjeckiska försäkringskassan gjort fel. Oavsett vilket; Det finns ingen automatisk kontroll av de uppgifter som lämnas in! Utan det är först vid t.ex. tips som försäkringskassan kontrollerar uppgifterna. Ett företag kan skriva vad som helst och vara ganska så säkra på att inte bli upptäckta.  

Fritt fram att fuska
Det finns inte heller någon övergripande funktion inom EU där man kontrollerar om företagen betalar in rätt sociala avgifter i rätt land. Inte heller om det överstämmer med den lön som borde betalts ut och om allt överstämmer med skattelagsstiftningen i de olika länderna.  Det är alltså fritt fram och fuska. Och fuskas gör det.  Varför finns det ingen kontroll? Har EU uppmärksammat problemet? Arbetar man på att skapa ett kontrollsystem?  Detta var några av frågorna som Stoppafusket ställde till pressansvariga på EU:s avdelning ”Sysselsättning, socialpolitik och inkludering  (Employment social affairs and inclusion) men fick inte några svar!*
GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö gick däremot att få tag på. Och för honom känns det väldigt bittert när facket lägger kraft, energi och resurser för att kollektivavtalet samtidigt som myndigheterna inte tar sitt ansvar och ser till att lagar följs och att det blir sund konkurrens.
Läs hela intervjun med Per-Olof Sjöö här:
“Det känns väldigt bittert”

Anna-Lena Norberg
* För att anställda skall få A1-intyg måste företaget ha sin huvudsakliga verksamhet i hemlandet. Och Snow-Forest måste ha ungefär samma verksamhet i Tjeckien som i Sverige. Huvudsaklig verksamhet, enligt EU:s riktlinjer, är att företaget har minst 25 procent av sin verksamhet i hemlandet. Det har inte Snow-Forest – långt därifrån. De pengar företaget får in är 87,7 procent från Sverige! Det visar en jämförelse med Snow-Forest momsredovisningar i Sverige och företagets årsbokslut 2010
Ett annat krav för att få A1-intyg är att företaget bedriver verksamhet inom samma affärsområde i hemlandet som i utsändningslandet.  Det innebär att Snow-Forest borde bedriva skogsverksamhet i Tjeckien.  Men enligt företagets årsredovisning jobbar ägaren med en skidskola i Vyprachitce på vintrarna.

** Pressansvariga ville ha frågorna via e-post, men varje e-post studsade tillbaka då EU:s servrar inte ville ta emot e-posten. Pressansvariga sa sig inte kunna göra något åt det tekniska och några muntliga svar ville de inte ge. Ett försök gjordes att skicka e-posten till en annan EU-adress för vidarebefordring till pressansvariga. E-posten kom fram till adressen, men vidarebefordrades aldrig vidare.   

***

Kalla fakta om Snow-Forest
2010
Moms i Sverige: 215 598 kronor
Uppskattad omsättningen utifrån den svenska momsen: 862 392 kronor
Intäkter enligt Snow-Forest årsredovisning: 983 791 kronor*
Verksamhet i procent i Sverige: 87,7 procent
Verksamhet i procent i Tjeckien: 12,3 procent

2009
Moms i Sverige: 178 633 kronor
Uppskattat omsättning utifrån den svenska momsen: 714 532 kronor
Intäkter enligt Snow-Forests årsredovisning: 880 533 kronor*
Verksamhet i procent i Sverige:81,1 procent
Verksamhet i procent i Tjeckien: 18,9 procent

2008
Moms i Sverige: 172 507 kronor
Uppskattad omsättning utifrån den svenska momsen: 690 028 kronor
Intäkter enligt Snow-Forests årsredovisning: 823 641 kronor*
Verksamhet i procent i Sverige: 83,8 procent
Verksamhet i procent i Tjeckien: 16,2 procent

* Omvandlat från tjeckiska valutan Koruna (CZK) till svensk valuta med hjälp av Forex valutaomvandlare.

***

Se tidigare artiklar som publicerats om Snow-Forest och deras svenska kunder:
1. Jobbade för Statens Fastighetsverk utan F-skatt och kollektivavalt

2. Kommentar från Statens Fastighetsverk: – Vi kände inte till det.

3. Björk & Skog kommenterar: “Allt är korrekt”

4. Snow-Forests ägare: “Arbetarna får mindre betalt”
 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här